FORD MUSTANG – ANIVERSEAZA 50 DE ANI

In data de 16 aprilie, concernul american a sarbatorit 50 de ani de la lansarea modelului de succes Mustang.  Este un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare si care a devenit o parte din istoria auto. Mustang este un model dorit şi admirat de orice pasionat de automobile şi care a evoluat timp de 50 de ani.

  Proiectul a fost denumit T-5 si a fost dezvoltat într-un timp record de doar 18 luni fiind supervizat personal de Lee Iacocca, vice presedinte Ford în acea perioadă. Noul model trebuia sa dispuna de o caroserie coupe sau cabriolet cu patru locuri, portbagaj normal şi banchetă în spate, tocmai pentru a atrage o gamă largă de clienţi. Noul design avea să fie semnat de echipa lui Joe Oros, un american de origine română. 

Primul prototip a fost denumit Mustang I si a fost finalizat in timp record de 21 de zile.  Vizual, acest concept nu avea multe în comun cu viitorul model de serie. Ford l-a prezentat ca un potenţial automobil de curse şi l-a adus la Marele Premiu de Formula 1 de la Watkins Glenn, New York, pe 7 octombrie 1962. Pilotul Dan Guerney avea să îl pună la încercare pe circuitul american, iar timpii înregistraţi nu erau departe de cei obţinuţi de monoposturile de Formula 1 ale vremii.  

Un an mai tarziu a fost prezentat un nou prototip denumit Mustang II. Acesta era prototipul care se apropia cel mai mult atat ca design cat si concept de varianta finala a modelului de serie care trebuia sa fie lansat in primul trimestru al anului 1964.

 Prima generaţie avea să fie prezentată de către preşedintele Ford, Lee Iacocca, la Târgul Internaţional de la New York din 1964. preţul noului model era de 2.368 dolari. Pentru a ajunge la această sumă, Ford a folosit componente care erau deja utilizate pentru alte modele din gamă, precum Falcon sau Fairlane. Marca americană îşi dorea ca acest model să fie popular, dar ce a urmat a depăşit aşteptările oficialilor. Departamentul de vânzări estimase că noul Mustang nu va atinge 100.000 unităţi în primul an pe piaţă, însă primele 100.000 unităţi au fost vândute în trei luni de la lansare. În aceste condiţii, Ford avea să vândă în primul an 418.000 de unităţi. Primul milion avea să fie atins la 18 luni de la lansare, Mustang devenind cel mai de succes model al mărcii după modelele T si A.  http://www.auto-retro-passion.ro/articole/ford-mustang-50-de-ani-de-legenda/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s