Raliul Carpati Retro 2014

In perioada 5-7 septembrie, Retromobil Club Romania a organizat a 15-a editie a raliului Carpati Retro, eveniment inscris in calendarul international F.I.V.A. La editia din acest an au participat 41 de echipaje ale caror automobile clasice au avut anul de fabricatie cuprins intre 1931 si 1984, printre acestea merita mentionat participarea in premiera intr-o competitie cu automobile clasice din Romania a Plymouth-ului Vailant model 1956 si Mercedes-ul 450 SEL 6.9 din 1978.

 Startul editiei 2014 a raliului s-a dat vineri 5 septembrie din Bucuresti (Parking METRO Voluntari) incepand cu ora 7:00 (primul echipaj , din 30s in 30s). La Vaslui echipajele participante au poposit in Centrul Civic (Primarie) in intervalul 13:00-15:00. Sosirea la Chisinau avand loc la ora 22 :00 (formalitatile vamale au durat trei ore in Romania si o ora in Moldova ….) Echipajele participante s-au cazat la Hotel Vila Verde. Sambata 6 septembrie participantii au efectuat un tur al orasului Chisinau cu destinatia Cricova unde a fost vizitat la bordul automobilelor Orasul Subteran. In intervalul 12:30-16:30 a fost organizata o expozitie pe platoul din fata Statuii lui Stefan cel Mare alaturi de cca 35 de automobile, motociclete si scutere apartinand colectionarilor din Republica Moldova si Transnistria. Seara la Cricova a fost organizata festivitatea de premiere. Duminica 7 septembrie la ora 9:00 s-a plecat spre Iasi unde in intervalul 11:00-16:00 in zona pietonala Stefan Cel Mare (Primarie) au fost expuse automobilele participante alaturi de exemplare detinute de membrii filialei R.C.R. Iasi
 
Editia aniversara a Raliului Carpati a fost una memorabilia. Cele 41 de automobile sosite din Romania in Chisinau au starnit un mare interes. Peste 35 de colectionari din Republica Moldova si Transnistria au fost prezenti la Chisinau alaturi de membrii Retromobil Club Romania pe parcursul expozitiei desfasurate in Piata Marii Adunari Nationale momentul constituind prima editiei a « Festivalului international al masinilor retro ». Implicarea autoritatilor moldonenesti, in special prin dl. Nicolae Platon, directorul Agentiei Nationale a Turismului din Republica Moldova (autoritate echivalenta a Ministerului turismului) a contribuit la reusita evenimentului. Ne-am bucurat de o primire extrem de calduroase, mii de spectatori admirand automobilele expuse in Piata Marii Adunari Nationale. 

29 de echipaje au concurat la categoria « Regularitate » parcurgand patru probe speciale organizate in judetul Buzau si ruta Bucuresti-Chisinau in regim de raliul de regularitate. 12 echipaje participate la categoria « Touring » au sosit la Vaslui alaturi de doua echipaje locale, pentru jonctiunea cu participantii la categoria « Regularitate », din Ploiesti, Brasov, Iasi, Constanta, Braila, Potigrafu, Targoviste si Suceava. Zicala « norocul incepatorului » s-a confirmat anul acesta la Raliul Carpati Retro castigatorul, dl. Karoly Buzas (Morgan +4 – 1962) fiind la prima participare la un eveniment de acest gen. Pe pozitia secunda a Clasamentului General s-a clasat dl. George Barbu (Jaguar E Type Mk II XKE – 1969) podiumul fiind completat de Attila Torok (Chevrolet Corvette C3 – 1982). Premiul pentru cel mai vechi automobile partcipant a fost castigat de automobilul Dodge DG8 (George Danciu) fabricat in urma cu 83 de ani. Pentru echipajele nr. 22 si 36 raliul s-a incheiat la Vaslui, perspectiva trecerii frontierei cu doua automobile care prezentau probleme tehnice (fie ele minore) conducand la decizia de abandon. Organizatorii « Festivalului international al masinilor retro » au ocordat trei premii de eleganta, in ordinea preferintelor, automobilelor Dodge DG8 (1931- George Danciu), Plymouth Vailant (1956 – Lilica Dedu) si Porsche 911 (1970 – Ioannis Giounis). Merita mentionata si prezenta la Chisinau a doi temerari « ims-isti », dl Mircea Batranu si Dragos Racoveanu (ultimul parcurgand solitar traseul dupa un start intarziat din capitala !!!) care alaturi de echipajul George Danciu/Razvan Badulescu (Dodge DG 8 – 1931) au demonstrat ca nicio distanta nu e prea lunga chiar si pentru vehiculele istorice care se deplaseaza mai lent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s