MERCEDES-UL LUI CEAUSESCU SCOS LA LICITATIE DE BONHAMS

 

Un Mercedes-Benz care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu va fi vândut în cadrul unei licitaţii organizate în oraşul german Stuttgart in cadrul muzeului Mercedes-Benz. Este vorba de un exemplar 350 SL fabricat in anul 1973.

Licitatia va avea loc in ziua de 19 martie, iar organizatorii preconizeaza ca automobilul s-ar putea vinde la un pret cuprins între 30.000 şi 50.000 de euro, echivalentul a 130.000- 220.000 de lei. Banii obţinuti vor fi donaţi asociaţiei CrossCause din Irlanda pentru ajutorarea unor copii orfani din România care au avut de suferit din cauza regimului comunist, se arata intr-un comunicat al casei de licitatii Bonhams.

In 1973, aflat intr-o vizita oficiala in R.F. Germana, Nicolae Ceausescu a primit cadou de la cancelarul german din acea perioada Willy Brandt, un exemplar de Mercedes 350 SL din Seria W107. Datorita ranforsarilor speciale din structura caroseriei, modelul a fost considerat de specialisti ca fiind cel mai sigur automobil cabriolet produs pana la sfarsitul anilor ’80. Exemplarul de fata, produs in 1973 pentru piata europeana are seria de sasiu cu nr. 107043-10-010982 iar cea de motor cu nr. 0710894 iar ca dotari dispunea de: hard-top, servodirectie, radio Blaupunkt Becker Mexico si oglinda retrovizoare dreapta. Motorul era un V8 de 3.5L care dezvolta 200 CP si permitea o viteza maxima de 210 km/h si o acceleratie 0-100 km/h in 8.7 sec. Dupa o perioda scurta de timp, exemplarul a fost cedat in administratia Directiei a V-a din fostul Departament al Securitatii Statului si a fost dotat cu statie de imisie-receptie iar dupa 1989, a intrat in custodia SPP iar din 1994, exemplarul a trecut in subordinea Administratiei Patrimoniului si Protocolului de Stat.

In vara anului 1999 a fost scos pentru prima oara la o licitatie organizata de RAPPS alaturi de alte automobile care au apartinut lui Nicolae Ceausescu printre care: primul exemplar fabricat de Dacia 1100, doua exemplare de Buick Electra, un Paykan Hillman Hunter si un motorhome MAN.

Mercedes-ul  350 SL a fost vândut in octombrie 1999, unui cetatean roman Matei Nicolcioiu, cu 651.369.000 de lei vechi echivalentul a 39.000 $. Automobilul avea atunci doar 4.000 km parcursi. Ulterior, autoturismul a intrat în posesia Fundaţiei „Cross Cause” din Irlanda, fondatoarea Fundaţiei „Bunul Samaritean” de la Nicoresti. Pana in ziua de azi exemplarul a parcurs doar 17.439 km fiind cu reviziile la zi si se afla in stare originala aproape noua inclusiv cauciucurile nimic nu a fost înlocuit sau reparat dupa cum susţine iraladezul Conor Hughes in varsta 50 de ani, proprietarul automobilului din 2007 care sustine ca primit automobilul în dar de la un prieten.

Automobilul încă dispune de un sistem de comunicaţii instalat de către fosta Securitate în torpedou, potrivit prezentarii tehnice. Automobilul provine din bunurile personale confiscate de la soţii Ceauşescu, precum şi din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitaţie publică.

“Este o ironie a sorţii cum un obiect care a aparţinut unui dictator este folosit acum în scopuri umanitare şi îi va ajuta pe cei care au avut de suferit de pe urma acestui regim”, a declarat Philip Kantor, director în cadrul agenţiei Bonhams.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s