AEROMANIA 2016

Cea de-a zecea ediţie Aeromania, cel mai mare miting aviatic de pe litoral, a debutat sâmbătă, 2 iulie, pe Aeroportul Internaţional de la Tuzla. Spectacolul a debutat cu o paradă a aeronavelor bimotoare din flota Aeroportului Tuzla şi cu o demonstraţie de zbor cu elicoptere militare.

Înainte de show-ul aviatic, atmosfera a fost încălzită de două ansambluri de dansuri turceşti şi greceşti şi de o expozitie de automobile clasice si motociclete.

Instructorul de zbor Ioan Postolache, de la Şcoala de Aviaţie a Aeroportului Tuzla a efectuat o serie de acrobaţii la bordul unui Exxtra 200, despre care specialiștii spun că este cel mai potrivit aparat de zbor pentru cei care vor să înveţe acrobaţii aeriene.

Pe lângă acrobaţii aeriene, Aeromania este gazda unor exerciţii militare speciale, efectuate cu două elicoptere Puma Naval, din flota Statului Major al Forţelor Navale Române. Militarii au efectuat exerciţii de inserţie-extracţie şi evacuare.

De la aceasta edițtie nu puteau lipsi aeronavele MiG 21 Lancer, care au oferit o demonstraţie de viteză şi agilitate veritabile, sub comanda piloţilor militari.

Aeromania 2016 nu a însemnat doar acrobații aeriene, ci și o expoziție cu automobile clasice. Dintre cele 15 automobile sosite la acest eveniment s-au remarcat in special Chrysler-ul Royal, Cadillac-ul Eldorado si cele două Alfa Romeo Spider din serii diferite. Pe langă aceste automobile istorice, la Aeromania 2016 au fost prezenți și un grup de motocicliști, care au prezentat spectatorilor mai multe modele de Harley Davidson.

Punctul culminant al show-ului aviatic de la Tuzla a fost reprezentat de acrobaţiile aeriene efectuate de cei mai buni piloţi din lume. Suita de numere acrobatice a fost deschisă de un zbor în formaţie al piloţilor instructori de la Şcoala de Aviaţie a Aeroportului Tuzla. Piloţii Bogdan Sorescu, Marius Rădulescu, Ioan Necşoiu şi Remus Rusu, aflaţi la manşele a patru aeronave Diamond DA20 Katana, i-au delectat pe spectatori cu un superb zbor în formaţie.

Zborul instructorilor de la Tuzla a fost urmat de un număr de acrobaţie aeriană de înaltă clasă, executat de multiplul campion mondial la acest sport Jurgis Kairys. El a efectuat cunoscutele figuri „Micul Loop şi „Roata lui Kairys” (ce seamănă cu o roată din parcurile de distracţii), create chiar de el. Pe lângă aceste acrobaţii binecunoscute, Kairys a pregătit şi câteva figuri surpriză. Chiar la începutul numărului său, Kairys a desenat cu avionul său (JuKa) o inimă pe cer. De asemenea, ca o veritabilă vedetă, el le-a oferit admiratorilor săi un autograf (monogramă „J”), dar scris tot cu avionul pe cer.

Kairys nu a ratat ocazia să efectueze o serie de 24 de tonouri (răsuciri scurte şi rapide), care au făcut deliciul publicului. Kairys a fost urmat de formaţia Hawks of România de la Aeroclubul României. Sub conducerea lui George Rotaru, directorul Aeroclubului, formaţia a desenat inimi, spirale şi cercuri pe cer, ceea ce a stârnit admiraţia tuturor spectatorilor prezenţi. Una dintre cele mai cunoscute figuri ale lor, denumită „Helix” (o spirală lungă desenată de unul dintre piloţi în jurul liniilor drepte desenate de alţi trei piloţi ce zboară în formaţie) a fost unul dintre cele mai frumoase momente de la Aeromania 2016. Figura a fost completată de acrobaţiile pilotului solo Andrei Şerbu, care a făcut senzaţie pe cer.

Foto: Auto Retro Passion

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s