LAMBORGHINI LM002

Puțin cunosc faptul că recent lansatul SUV premium italian Lamborghini Urus a avut în anii ’80 – ’90 ca predecesor un model off road premium destul de exclusiv – Lamborghini LM002 și care în zilele noastre este tot mai vânat de către colecționari.

La începutul anilor ’70, divizia Lamborghini Militaria a demarat proiectul unui model off road militar care să poată fi ulterior vândut armatei Statelor Unite ale Americii dar și companiilor din industria exploatării petrolului. Încă de la debut, de acest proiect a fost interesată firma  Mobility Technology International (MTI) care la rândul său, avea încheiat un contract cu armata SUA pentru proiectarea și construirea unui nou vehicul off-road. După semnarea unui contract de parteneriat între Lamborghini Militaria și MTI, bazele proiectului viitorului model off road militar au fost modificate după unele specificații tehnice venite din partea armatei americane. Astfel, acesta urma să fie proiectat la San Jose în California (SUA), construit la Sant’Agata Bolgnese lîngă Bologna (Italia) și trebuia să dispună de tracțiune integrală, să ofere un spațiu generos pentru 5 sau 6 persone cu tot cu echipamentul din dotare, să utilizeze un motor V8 și o cutie de viteze automată fabricate către de un producător auto american.

Un prim prototip a fost expus cu ocazia Salonului Auto de la Geneva din 1977 și denumit Ceetah. Acesta dispunea de o caroserie ″deschisă″ de dimensiuni generoase realizată din fibră de sticlă, motor V8 de 5.9L(180CP) și cutie de viteze automată cu 3 rapoarte, ambele de origine Chrysler și amplasate pe putea din spate iar transmisia era integrală.

La primele teste efectuate cu două prototipuri Ceetah de către conducerea armatei americane asistată de responsabilul proiectului Rodney Pharis, aceasta au fost dezamăgită de manevrabilitatea scăzută datorată în primul rând motorului montat în partea din spate și alegerea motorului care nu era suficient de puternic pentru greutatea proprie de 2042 kg având ca rezultat un randament global scăzut.

Proiectul și prototipul au fost vândute de MTI către firma Teeledyne Continental Motors, care a construit încă trei șasiuri, care au rămas incomplete iar în absența unui cumpărător ferm al vehiculului militar, a detrminat firma Lamborghini să se retragă din proiect și să demareze cu o echipă condusă de inginerul Giulio Alfieri dezvoltarea propiului său model off road, proiectul fiind denumit LM001 și având ca și concept de bază Cheetah. Prototipul final LM001 a fost prezentat de Lamborghini la Salonul Auto de la Geneva din 1981 și dispunea de o caroserie tip pick-up cu 4 uși și 4 locuri iar motorul amplasat tot pe puntea spate era un V8 de 5.9L(180CP) de origine AMC(American Motors Corporation) și care în acea perioadă fabrica inclusiv vehicule militare. Motorul era asociat cu o cutie de viteze automată în 3 trepte de producție Chrysler iar transmisia era integrală permanentă în timp ce viteza maximă era de 160 km/h. Pentru că motorul amplasat în spate cauza unele probleme de manevrabilitate în special în off road și la accelerări de pe loc, inginerii Lamborghini au luat hotărârea de a dezvolta un nou șasiu cu motorul amplasat frontal longitudinal, de data aceasta optându-se pentru unul din producția proprie.

La Salonul Auto de la Geneva din 1982 este prezentat prototipul Lamborghini LM002 care comparativ cu precedentul prototip LM001 beneficia de o caroserie complet redesenată și avea echipat un motor V12 de 4.8L(375CP) același care echipa și modelul super sport Countach și care era asociat cu o cutie de viteze manuală cu 5 rapoarte.

După alte numeroase teste efectuate în condiții climatice extreme și unele modificări de design, modelul pentru producția de serie denumit LM002 a fost prezentat în premieră cu ocazia Salonului Auto de la Bruxelles din 1986 și poreclit de presă Rambo – Lambo.

Modelul LM 002 dispunea de o caroserie de tip pick-up cu 4 uși și 4 sau 6 locuri un design ușor agresiv care era realizată din panouri de aluminiu și montată pe un șasiu tubular. Mulțumită transmisiei integrale permanente și a gărzii la sol generoase, LM 002 avea capacități de trecere impresionante în off-road cu mult peste ce putea oferi oricare alt model similar. Motorul disponibil era același cu cel de pe modelul Countach Quattrovalvole, un V12 de 5.2L care dispunea de distribuție cu 4 supape pe cilindru și era alimentat cu 6 carburatoare dublu corp verticale Weber. Puterea maximă dezvoltată era de 455 CP și în ciuda unui gabarit impozant (Lxlxh: 4.90×2.00×1.85m, ampatament 3.00m și masa proprie 2.700 kg), modelul off road italian reușea performanțe excelente: viteza maximă 210 km/h și accelerație 0-100 km/h în 7.8 secunde. Cu aceste performanțe, la momentul lansării și pe o perioadă de peste 10 ani, Lamborghini LM002 era cel mai rapid model off road. Tracțiunea era integrală fiind asigurată de o cutie de viteze manuală cu 5 rapoarte de producție ZF plus o cutie de transfer și trei diferențiale. Suspensia era independentă pe ambele punți fiind prevăzută cu brațe transversale oscilante tip paralelogram, arcuri elicoidale și amortizoare telescopice. Sistemul de frânare era servoasistat și dotat cu discuri ventilate iar direcția era de tipul cu recirculare de bile servoasistată.

Pentru varianta civilă, modelul oferea în standard un echipament de dotări premium, printre care: instalația de aer condiționat, tapițeria din piele, finisările din lemn, geamurile cu tentă fumurie acționate electric, instalația audio stereo montată într-un locaș din plafon, volan Nardi, scaune cu tetiere integrate, consolă față – spate și pneuri run-flat.

Pentru pneuri, cei de la Lamborghini au apelat la firma italiană Pirelli, care a creat modelul Pirelli Scorpion, cu proiectare run-flat. Acestea aveau dimensiuni generoase – 345/65 pe jante de 17 țoli fiind create special pentru modelul LM și oferite în două variante: una pentru folosire mixtă și una creată special pentru a fi folosită doar pe nisip. Pneurile puteau rula run-flat fără probleme și puteau circula prin desert la temperturi foarte ridicate cu automobilul încărcat și la o viteză moderată.

LM002 avea un consum destul de ridicat cuprins între 20 și 40L / 100 km iar rezervorul de combustibil avea o capacitate de 290 litri. Pentru cei care doreau mai multa putere, LM002 putea fi echipat la cerere cu motorul L804, V12 de 7.2L motor dezvoltat special de Lamborghini pentru bărcile de curse din Clasa 1.

Începând din anul 1990, motorul modelului LM002 a beneficiat de alimentare cu sistem de injecție electronic multipunct. Până în anul 1993 au fost construite un număr de 328 exemplare iar la momentul lansării la vânzare prețul al versiunii de bază era unul pe măsura exclusivității fiind echivalentul a 120.000 de dolari. Unul dintre aceste exemplare a fost vândut pe 6 decembrie 2017 la o licitație organizată de casa RM Sotheby’s la New York (SUA). Exemplarul a fost livrat de nou în 1990 pentru suma de 158.000 de dolari iar recent a fost supus unui amplu proces de restaurare. Investiția s-a ridicat la nu mai puțin de 325.000 de dolari, iar aceasta operațiune a inclus și propulsorul V12. Potrivit casei de licitații, off road-ul italian se afla într-o stare ireproșabila și dispunea de toate documentele originale, cu trusa de scule din fabrică, cu toate facturile de service și cu imagini din timpul restaurarii. Oportunitatea de a deține asemenea raritate în colecție costă destul de mult. Inițial, specialiștii casei de licitații au estimat corect că acest exemplar de Lamborghini LM002 o să fie vândut pentru o sumă cuprinsă între 400.000 și 500.000 de dolari. Ln final, noul proprietar l-a achiziționat pentru 467.000 de dolari.

Foto: Auto Retro Passion; Lamborghini; Arhivă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s