FCA Heritage sărbătorește primii cinci ani de activitate

 

Lansat în 2015, departamentul Heritage a fost creat pentru a îmbunătăți patrimoniul istoric al grupului italo-american FCA și, în special, pentru mărcile italiene Abarth, Alfa Romeo, Fiat și Lancia.

Cuvântul Haritage nu înseamnă doar tradiție, ci și o identitate istorică. Un patrimoniu neprețuit trebuie păstrat și predat, așa cum explică chiar Roberto Giolito, șeful EMEA FCA Heritage: „Crearea FCA Heritage în anul 2015 înseamnă pentru noi nu numai să sărbătorim, ci și să aducem la viață patrimoniul auto al grupului FCA. Un trecut capabil să inspire modelele de mâine, mai durabil și mai conectat, dar care păstrează întotdeauna stilul Made in Italy care ne-a făcut celebri în lume ”. Cea de-a cincea aniversare reprezintă un nou punct de plecare pentru a privi spre viitor printr-o platformă de servicii și activități sportive și culturale concepute și coordonate de FCA Heritage. Centrul activităților îl reprezintă Heritage Hub din Torino aflat în zona industrială istorică din Mirafiori și inaugurat în anul 2019.

Heritage Hub este sediul operațional al departamentului, un spațiu găzduit într-o clădire evocatoare care favorizează interacțiunea și conectivitatea. Mediul înconjurător și-a păstrat farmecul industrial. Astfel, pereții, podelele și zăbrele stâlpilor au fost restaurate în culorile și materialele originale. Privind în sus, puteți admira, de asemenea, expoziția suspendată despre istoria Mirafiori, compusă din panouri fotografice și textuale care evidențiază cele mai semnificative evenimente din istoria grupului. Punctul de atracție al Heritage Hub îl reprezintă expoziția mare de automobile din cadrul pavilionului de 15.000 mp care găzduiește peste 300 de modele aflate în colecția companiei. Modele iconice ale istoriei automobilului, modele de competiție, concept car-uri și chiar modele unicat fac din această structură un loc interesant, nu doar un spațiu muzeal tradițional, ci o adevărată arhivă tridimensională în continuă creștere. Printre ultimele exemplare sosite, merită menționat Fiat-ul Nuova 500 cu propulsie electrică prezentat în data de 3 iulie președintelui Italiei, Sergio Mattarella.

Obiectivele culturale ale FCA Heritage sunt confirmate de importante proiecte de colaborare pentru pregătirea expozițiilor în principalele muzee ale lumii. Astfel, a fost creată o rețea importantă de schimburi multidisciplinare în panorama culturală internațională. De la Triennale Design Museum din Milano până la muzeul Victoria & Albert Museum din Londra, unde pe lângă toate raritățile de renume mondial, au găzduit unele dintre modelele grupului FCA în timpul expozițiilor majore dedicate designului și artei contemporane. Nu lipsesc realitățile „sectoriale” precum Muzeul Național al Automobilelor din Torino, Muzeul da la Voiture din Compiégne (Franța) și Muzeul Tehnic din Sinsheim (Germania), precum și Museo delle emozioni Alfa Romeo înființat în 2016 la Madrid la Complejo Duques de Pastrana.

Cercetarea și restaurarea unui Fiat 500 F din 1968, donat de FCA Heritage MoMA din New York pentru a sărbători cea de-a 60-a aniversare a modelului iconic italian, se încadrează, de asemenea, în acest context. „Cinquino” a devenit parte a colecției permanente a muzeului din iulie 2017. Intrarea sa într-un muzeu de artă contemporană a „certificat” importanța istorică și valoarea simbolică a Fiat 500 ca exponent al designului modernist al vremii. Programul „Reloaded by Creators” prezentat în 2018 s-a născut din relațiile cu aceste instituții celebre, care presupune achiziționarea, restaurarea, certificarea și relansarea pe piață a unei selecții de mașini istorice. Veniturile obținute sunt utilizate pentru achiziționarea de noi modele clasice care fac parte din colecția FCA. O activitate împrumutată de la principalele muzee de artă, care finanțează astfel achiziționarea și punerea în valoare a unor noi capodopere.

Exemplarele din colecția FCA Heritage au participat, de asemenea, la cele mai importante evenimente și spectacole. Până în prezent, acestea au fost expuse în peste 20 de țări. De la Goodwood Festival of Speed ​​(Marea Britanie) la Targa Florio. Pentru aniversarea a 100 de ani de la „Cursa” siciliană, John Elkann, președintele FCA, a participat și la reconstituirea istorică la bordul iconicului Alfa Romeo Giulietta SZ. Printre concursurile de eleganță ne amintim de cea de la Amelia Island (Florida, SUA) unde în 2016 a obținut un premiu valoros cu monopostul F1 Alfa Romeo – Brabham BT45 la categoria sa, sau cea de la Kyoto (Japonia) în 2018, desfășurată în Castelul Nijō. Protagonistul absolut, unde un Alfa Romeo 1900 C52 Coupe a obținut deasemenea un premiu valoros.

Cu prețiosul suport tehnic al Officine Classiche, unele dintre aceste regine din trecut pot concura și în cele mai faimoase curse rezervate mașinilor istorice. Gândiți-vă la extraordinarul Alfa Romeo 6C 1500 SS din 1928 de la Muzeul Istoric Alfa Romeo din Arese, care în 2019 a câștigat cea mai importantă cursă de regularitate pentru mașinile de epocă din lume, reconstituirea istorică Mille Miglia. Și dacă tot am amintit de ateliere, acum câteva zile au fost inaugurate noile Officine Classiche. În acest adevărat atelier de restaurare are loc și certificarea FCA Heritage, precum și unele dintre serviciile cele mai apreciate de pasionații de mașini clasice începând de la certificarea autenticității la serviciile de asistență tehnică și întreținere, până la restaurarea completă.

Înființate în 2015 cu proiectul Heritage, atelierele sunt situate în fosta Officina 83 din Via Plava din Torino și ocupă acum o suprafață de aproximativ 6.000 de metri pătrați comparative cu cei 900 mp inițiali din fabrica istorică Fiat. Renovarea Officine Classiche aduce un omagiu celebrului cartier industrial din Mirafiori, cel mai mare complex FCA din lume. Astăzi zidurile Officine Classiche sunt înfrumusețate cu imagini istorice evocatoare ale producției din uzina din Torino, alternate cu grafică contemporană și fotografii care prezintă unele dintre cele mai iconice modele istorice din colecția companiei. Echipamentul include 12 ascensoare, unelte de mașini specifice și o linie de finisare care include o cabină de vopsire. Din 2015, s-au efectuat zeci de restaurări și au fost eliberate aproximativ 500 de certificări proprietarilor de mașini cu domiciliul în întreaga lume: din Japonia, SUA, insula Antigua, Costa Rica și până în Thailanda.

Linia de piese de schimb pentru modelele clasice reprezintă printre cele mai interesante proiecte ale FCA Heritage, reprodusă cu acuratețe prin colaborarea dintre FCA Heritage și marca Mopar „Heritage Parts”. Programul a demarat la sfârșitul anului 2019, odată cu reproducerea barelor de protecție ale modelelor Lancia Delta HF Integrale și Evoluzione. Piesele de schimb pot fi comandate de la rețeaua autorizată FCA sau direct de la magazinul Mopar. Producția începe de la matrițele originale, restaurate pentru a forja materialele originale asigurând cea mai înaltă calitate și originalitate a produsului. În același an a fost prezentat și Fiat Abarth 595 Classiche Kit, o reeditare a unor kit-uri speciale realizate de Carlo Abarth pentru Fiat 500 începând din anul 1963. Repropusă în aspectul său vintage, kit-ul conține toate componentele necesare pentru creștere puterii motorului Fiat 500 de epocă sau înlocuirea pieselor mecanice uzate ale Fiat Abarth 595 originale.

De la înființarea FCA Heritage, site-ul web, disponibil în patru limbi, a fost punctul de referință pentru comunitatea internațională de entuziaști și clienți pentru a solicita informații, servicii și sfaturi. Din iunie anul trecut, au fost inaugurate și canalele sociale oficiale de pe Instagram și Facebook, pe lângă canalul YouTube, activ din 2016 și care în ultimii ani a totalizat peste nouă milioane de vizualizări. Cele două noi conturi, care reprezintă identitatea socială a FCA Heritage și spun despre locurile, serviciile, activitățile și evenimentele sale: o lume a curiozităților și anecdotelor care pot fi accesate oricând cu un clic din orice colț al globului.

 Foto: FCA

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s