Ediția limitată aniversară Jaguar E-Type 60 Collection

 

Jaguar sărbătorește cea de-a 60-a aniversare a iconicului său model sport cu o ediție intitulată E-Type 60 Collection, compusă din șase perechi de exemplare ale variantelor coupe și roadster, inspirate din primele exemplare originale ale modelului având culori și detalii exclusive. Fiecare exemplar a necesitat peste o sută de ore de muncă la divizia Jaguar Classic.

Pe data de 15 martie, Jaguar a sărbătorit cea de-a 60-a aniversare a modelului E-Type, cu un cadou unic pentru această aniversare respectiv șase perechi de exemplare exclusive în ediție limitată, numite E-Type 60 Collection. Acestea au fost construite de către divizia Jaguar Classic pe baza versiunii 3.8 E-Type restaurate și stilizate ca un tribut adus primelor două exemplare cu numerele „9600 HP” și „77 RW” care au fost protagoniștii lansării la Salonul Auto de la Geneva din 1961. Despre aceast model iconic din anii ’60 s-a scris mult, fiind considerat un protagonist al istoriei automobilului încă de la debutul său. Când a fost dezvăluit pe data de 15 martie 1961 la Geneva Motor Show, singurul coupe disponibil pentru test drive cu numărul „9600 HP” și culoare Grey Gunmetal Grey Opalescent, a făcut senzație în fața jurnaliștilor, fascinându-l inclusiv pe legendarul Enzo Ferrari care a afirmat: „Cea mai frumoasă mașină din lume”. La scurt timp fondatorul companiei britanice Sir William Lyons a decis să trimită imediat un al doilea exemplar Jaguar E-Type, de data aceasta într-o versiune roadster cu numărul „77 RW” de culoare verde, făcându-l pe pilotul de teste Jaguar, Norman Dewis, să călătorească toată noaptea de la Coventry la Geneva.

După 60 ani, cele șase perechi de exemplare ale ediției E-Type 60 Edition, amintesc de acele zile fatidice inclusiv în privința culorilor. Cele inspirate din exemplarul „9600 HP” sunt vopsite în culoarea gri Flat Out Grey și finisate cu interiorul din piele Smooth Black și detalii specifice celebrărilor care amintesc de lansarea din 1961. Desigur, cum era de așteptat, varianta roadster precum exemplarul „77 RW” putea primi doar culoarea verde Drop Everything Green în combinație cu interiorul din piele de culoare verde Suede. Trebuie menționat faptul că, că cele două variante de culoare nu vor fi utilizate pentru niciun alt model Jaguar. Detaliile de stil care însoțesc ediția limitată E-Type 60 Collection includ insigna comemorativă care împodobește grila frontală, proiectată în colaborare cu Julian Thomson care este directorul de design Jaguar, capacul rezervorului de combustibil, plăcile cadrului și ceasul incorporat în cadrul turometrului. Designerul Thomson a participat la prezentarea colecției E-Type 60 alături de Thierry Bolloré, CEO al companiilor Jaguar și Land Rover.

Fiecare exemplar al acestei ediții aniversare E-Type 60 Edition este echipată cu o cutie de viteze manuală sincronizată cu cinci trepte, special dezvoltată pentru grupul propulsor Jaguar XK de 3,8 litri cu 6 cilindri în linie. Alte intervenții specifice pentru actualizarea la utilizarea zilnică la vremurile actuale, includ sistemul Jaguar Classic Infotainment cu navigație prin satelit și conectivitate Bluetooth, aprindere electronica, sistem de răcire a radiatorului din aliaj în stil 1961 dar echipat cu un ventilator electric de răcire și sistemul de evacuare din oțel. Un alt element vizual distinctiv al celor două variante aniversare sunt gravurile de pe consola centrală, realizate manual de artistul și designerul Johnny „King Nerd” Dowell. Ele urmăresc etapele principale ale drumului de la Coventry la Geneva reamintind frazele pronunțate de Sir William Lyons: „Am crezut că nu vei ajunge niciodată aici”, referindu-se la Bob Berry și „renunță la tot și du E-Type-ul roadster altundeva”, instrucțiunile date lui Dewis.

Fiind construite manual, exemplarele acestei serii E-Type 60 Edition necesită mai mult de 100 de ore de lucru per exemplar și consultare cu proprietarul fiecăruia. Fiecare exemplar este livrat cu o prelată auto personalizată E-Type 60, geantă cu scule și o borsetă pentru cric. „Atenția acordată demonstrează modul în care acest proiect a reprezentat o lucrare realizată cu inimă pentru toți proiectanții, inginerii, meșteșugarii și partenerii noștri. Detaliile rafinate, combinate cu o utilizare sporită, vor permite ca aceste exemplare exclusive să fie râvnite și apreciate de proprietarii lor cu discernământ în deceniile următoare ”, a comentat Dan Pink, directorul Jaguar Classic.

În vara anului 2022, cei șase proprietari ai acestor clasice instant vor participa la un turneu exclusiv de reconstituire, care îi va duce de la Coventry la Geneva cu propriile lor automobile având șansa delectării cu peisaje uluitoare, drumuri epice, pasuri alpine, reședințe exclusive și delicatese gastronomice rafinate pe tot parcursul călătoriei.

Foto: Jaguar Classic

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s