Legendarul pilot Marin Dumitrescu a decedat la vârsta de 102 ani

Pilotul Marin Dumitrescu, o veritabilă legendă a sportului cu motor din România, a decedat, marţi 27 aprilie, la venerabila vârstă de 102 ani, anunţă Federaţia Română de Automobilism Sportiv, citată de Agerpres.

Marin Dumitrescu s-a născut pe data de 19 ianuarie 1919 în satul Comani din Oltenia la numai 49 de zile de la Marea Unire.Pe când avea 13 ani, a ajuns în Bucureşti, iar la scurt timp a devenit ucenic la Ford România, secţia motoare, unde era în echipa maestrului Artur Strijek.

După ce l-a admirat pe campionul german Hans Stuck la Marele Premiu al Bucureştiului din 1939, Marin Dumitrescu a fost nevoit să plece în 1941 la război, participând la atacul de la Stalingrad.

Mecanic în aviaţie în al Doilea Război Mondial, Marin Dumitrescu se dedică curselor cu motor imediat după anul 1945. Întâi concurează cu motociclete şi modele Jeep militare modificate. Apoi participă în cursele de viteză de pe străzile Bucureştiului începând cu anul 1948, iar mai apoi i-a startul în cursele de coastă de la Predeal. La acestea partipă cu un model BMW 328 modificat la Uzinele Vulcan din Bucureşti. Cu acest model reuşeşte o victorie în cursa de coastă de la Sinaia în 1950, în faţa legendarilor piloţi interbelici Petre Cristea şi Jean Calicanu. Avea să numească această performanţă „Cursa vieţii mele” în documentarul omonim.

După 1953, automobilismul sportiv autohton a cunoscut o cădere şi chiar a dispărut aproape pentru mai bine de un deceniu. Competiţiile importante au început să reapară după 1965 odată cu organizarea Raliului Bucureştiului şi Raliului României. Marin Dumitrescu s-a aflat printre cei care au participat activ la revitalizarea acestui fenomen. În 1967, avându-l în dreapta pe Ştefan Iancovici, Marin Dumitrescu a obţinut locul 2 la Raliul Transbalcanic, o competiţie care s-a desfăşurat pe o lungime de 4.000 de kilometri. Iugoslavii au câştigat la o diferenţă de numai o secundă.

În acelaşi an, a luat startul la prima competiţie internaţională importantă, Raliul Dunării, dar nu a reuşit să încheie din cauza problemelor tehnice. În 1968, Marin Dumitrescu a devenit campion naţional absolut la prima ediţie a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă. Un an mai târziu, avându-l pe Petre Vezeanu copilot, a fost vicecampion la prima ediţie a Campionatului Naţional de Raliuri. Până la retragerea din 1977, a mai cucerit 4 titluri de campion naţional: 1970 (clasa 2), 1972 (clasa 3), 1973 (clasa 4), 1976 (clasa 6).

Soţia lui Marin Dumitrescu, Florica, a fost o lungă perioadă preşedinta Comisiei Centrale a Arbitrilor din fosta Federaţie Română de Automobilism şi Karting (FRAK). Fiul acestora, Radu Dumitrescu, are în palmares câte un titlu de campion naţional la viteză în coastă şi la viteză pe circuit. La rândul său, Radu, a fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Viteză în Coastă din carul FRAS, are doi urmaşi dedicaţi trup şi suflet acestui sport, Silviu şi Andrei. Ambii sunt activi în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă. Silviu, revenit în 2018, în competiţie, a fost vicecampion naţional absolut, în timp ce Andrei, la fix 50 de ani de când bunicul său devenea primul campion, a cucerit la finele sezonului trecut titlul de campion naţional absolut la viteză în coastă.

Cu zeci de ani de motorsport, cu generaţii de piloţi pe care le-a marcat şi format, Marin Dumitrescu va râmâne o legendă vie pe care o preţuim şi care ne inspiră.

Documentarul „Cursa Vieţii Mele” poate fi urmărit pe Vimeo Video On Demand aici:
https://vimeo.com/ondemand/theraceofmylife/

Foto: Federația Romana de Automobilism Sportiv; BMW Group; Arhivă

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s