Alfa Romeo Giulietta aniverseaza 60 de ani


Incepand cu anul 1946, producatorul italian Alfa Romeo a reluat productia de automobile, acesta renuntand treptat la productia de modele de lux sau de competitie in serii mici devenind un producator de serie larga incepand cu anul 1950 odata cu lansarea modelului de clasa superioara denumit 1900 fiind totodata primul din istoria constructorului italian cu sasiu autoportant.

In 1951, conducerea de atunci a constructorului milanez a hotarat demararea unui proiect de automobil de clasa medie, denumit intern Tipo 750. Responsabil cu proiectul a fost numit Orazio Satta Puliga, acesta avandu-i in echipa sa pe Rudolf Hruska pentru productie si montaj, Giuseppe Busso pentru conceptia motorului iar Giuseppe Scarnati pentru design. 

In primavara anului 1953 a fost finalizat un prim prototip avand caroserie coupe si realizat de Giuseppe Scarnati. Ulterior conducerea Alfa Romeo a cerut sprijinul designerilor Mario Boano de la Ghia si Franco Scaglione de la Bertone, ultimul avand sa definitiveze proiectul.

Noul model pentru productia de serie a fost finalizat la anceputul anului 1954 si a fost botezat Giulietta Sprint avand caroserie coupe cu 2+2 locuri. Prezentarea exemplarelor de preserie s-a petrecut in data de 19 aprilie 1954 cu ocazia deschiderii Salonului Auto de la Torino in timp ce lansarea oficiala a noului model a avut loc cu ocazia Salonului Auto de la Paris din octombrie 1954. Initial s-a dorit ca Giulietta Sprint sa prefateze prin doar cateza zeci de exemplare, lansarea variantei cu caroserie berlina Giulietta, dar cele peste 700 de comenzi ferme din timpul salonului francez au schimbat planurile producatorului italian. http://www.auto-retro-passion.ro/articole/alfa-romeo-giulietta-celebreaza-60-de-ani/

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s